Neden Antikapitalist Bir İklim Hareketi Gerekli?
Foti BENLİSOY ve Ecehan BALTA’nın sunumları ve Küresel İklim Krizi, Nedenleri, Sonuçları ve Çözümü hakkında ortak tartışma
Cumartesi |21 Eylül| 17.00 İrene Kültür Evi |Meşrutiyet Cad. Bayındır 2 sok No:62/A, Kızılay-Ankara
Başlangıç Kolektifi – SOSYALİST ALTERNATİF
Isınan küresel iklim, eriyen buzullar, sel baskınları, yanan ormanlar, toprak kaymaları, yok olan tarım alanları, kuraklık, bunlara bağılı olarak açlık ve yoksulluk, kitlesel göçler…
Her şey sırf bir avuç insan diğer tüm insanlardan daha refah içinde yaşasın, yani zengin olsun diye!
Bizim içinse;
1. Kaybedecek zaman yok: Önümüzdeki birkaç yıl içinde enerji ve plastik üretiminden net bir geri dönüşe ve fosil yakıt yakmanın sona ermesine ihtiyacımız var. Ne gezegeni mahvedecek ne de sağlığımıza zarar veren yiyeceklere ihtiyacımız var. Enerji, sanayi, gıda ve tarımsal üretimde, ulaşımda ve konutta acil ve niteliksel değişimler gerekiyor.
2. Kâr değil ihtiyaç: Küresel bir sorun söz konusuysa bireysel çözümler yeterli değildir. Gezegendeki insanların çoğunluğunun başka seçeneği yok. Hepimiz aşırı derecede çevre dostu olsak bile, bu hiçbir şekilde şu andaki sorunumuzu çözmek için yeterli olmaz. Büyük bir kamu yatırım planına ihtiyacımız var: Yenilenebilir enerji, yüksek kaliteli, verimli ve ücretsiz toplu taşıma, doğa dostu inşaat ve herkes için konut, geri dönüşüm tesisleri. Eğer ürettiğimiz zenginliğe küçük bir azınlık tarafından el konulmuyorsa bütün bunlar sadece makul bir maliyetle karşılanabilir ihtiyaçlardır.
3. 100 büyük kirleticiyi durduralım: Son otuz yılda endüstriyel sera gazı emisyonlarının % 70’inden fazlası 100 şirket tarafından üretildi. Ancak büyük işletmeler kendilerine yapılan çağrıları da yasaları da görmezden geliyor. Düzen partileri ve politikacılar da maaş bordrolarının peşindeler. Sadece sahip olduklarımızı kontrol edebiliriz. Bu nedenle, ilk adım, büyük enerji üreticilerinin yanı sıra büyük bankalar ve sanayi, inşaat, nakliye ve tarımsal işletmeleri kapitalistlerin elinden kamu mülkiyetine almaktır.
4. Hizmetimizdeki toplum: Elimizdeki kaynaklarla, kapitalizmin kâr kaynaklı sınırlamalarından arınmış bir bilim mümkündür. Yakıt şirketlerinin sübvansiyonlarına milyarlarca yatırım yapmak yerine ekolojik teknolojiler ve materyaller geliştirebiliriz. Herkesin iyi bir iş ve her türlü yoksulluk, baskı, tahrip ve yıkımdan arınmış bir yaşam hakkını savunuyoruz. Büyük şirketler ve onların muazzam güçleri işçi sınıfı ve toplum tarafından demokratik olarak kontrol edilmeli ve yönetilmelidir. Bu, hiçbir işin kaybolmamasını, ancak hiçbir ücret kaybı olmadan sosyal olarak yararlı işlere dönüştürülmesini sağlar.
5. Kaos Değil Planlama: “Yeşil Yeni Anlaşma” (Green New Deal) veya “Yeşil Sanayi Devrimi” programları bir gerekliliğe işaret ediyor. Fakat kapitalist sistemin sınırlamalarını aşıp daha ileri gitmemiz gerekiyor. Kâr için kapitalist üretim anarşisi yerine, gezegenin kaynaklarını çoğunluğun ihtiyaçlarını karşılamak için sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı planlamalıyız.
6. Birlikte grev: İklim değişikliğinden en çok mustarip olanlar sıradan insanlar ve tarihi değiştirme gücüne sahip olan işçi sınıfıdır. Gençliğin iklim grevine devam edelim; işçi sınıfına ve sendikalara uzanarak onu genişletelim ve güçlü bir grevde birleşelim: kapitalist ekonominin şalterini indirelim. Bu aynı zamanda ekonomik gücü elimize alma potansiyelimizi de gösterecektir.
7. Dünyayı değiştir: İnsanlar ekosisteminin bir parçasıdır – kapitalizm değildir. Kapitalizmle savaşın ve onun yerine kâr amaçlı değil, ihtiyaçlara dayalı bir toplum, demokratik sosyalist bir toplum koyun! Mücadeleci, enternasyonalist, sosyalist bir alternatife katılarak gerçek bir fark yaratın.
Ayrıca yukardaki etkinliğin videosuna da buradan ulaşabilirsin, tıkla!