Meksika Körfezi’ndeki “ateşin gözü”: Doğalgaz İyi Huylu Değildir! |Marina KONTARA

Views 372
Okuma Süresi5 Dakika

Meksika devlet enerji şirketinin sızan bir doğalgaz boru hattının Meksika Körfezi’nde neden olduğu sualtı yangınının çarpıcı ama ürkütücü fotoğrafları 3 Temmuz’da yayınlandı ve dağıtıldı. Yangın, kontrol altına alınmadan önce yaklaşık beş saat yanmaya devam etti; tüm bu süre boyunca su kaynadı ve alevler yüzeye çıktı. 

Marina Kontara Brüksel, Belçika, 07/07/2021

Su sıcaklıklarını elbette kaynama noktasına kadar yükselten yangının yanı sıra, söz konusu boru hattı kapatılana kadar zehirli maddelerin salınımını durdurmayacak olan bir başka büyük gaz sızıntısı daha var. Bu, kazaların, dökülmelerin ve çevresel yıkımın “olağan işler” olduğu bölgenin deniz ekosistemine karşı yapılmış başka bir suç dahadır.

BP’nin Deepwater Horizon platformunun 2010 yılında aynı bölgede meydana getirdiği rezil kazayı hepimiz hatırlarız; sualtı fosil yakıt çıkarma tarihindeki en önemli kazalardan biriydi. 2010’daki patlamada şirketin on bir çalışanı ölmüştü; ancak trajik insan kaybının yanı sıra, patlama, bölgedeki birçok deniz yaban hayatı türünün toplu ölümlerinden sorumlu olan ve ekosistemde eşi görülmemiş bir hasara neden olan dev bir petrol sızıntısına da neden olmuştu. 

Ancak bu son kaza, fosil yakıt çıkarmanın feci tarihindeki sadece başka bir ölümcül olay değildir. Bu, doğal gazın hükümetler, özel şirketler ve hatta STK’lar tarafından tasvir edildiği gibi “masum”, “çevre dostu”, “iyi huylu” bir yakıt olmaktan uzak olduğunun başka bir kanıtıdır. 

Doğal gaz, sızdırıldığında atmosferi ve suyu zehirleyebilen tehlikeli bir mineraldir. Sualtı madenciliği durumunda, sızıntısı, metan açısından zengin olduğu için özellikle balıkların ve diğer deniz türlerinin toplu ölümleri anlamına gelir; büyük miktarlarda metan oksijenin yerini alır ve boğucu bir ortam yaratır. Ağırlıklı olarak turizm, balıkçılık ve benzeri faaliyetlere bağlı olan kıyı bölgeleri söz konusu olduğunda, yerel ekonomiler yok edilebilmekte ve bu da yerel nüfus için büyük bir iş kaybına neden olabilmektedir.

İklim değişikliği

Ancak kaza ve sızıntı olasılığı dışında doğal gazın yakıt olarak kullanılması ne güvenli ne de çevre dostudur. Ana akım medyanın kamuoyunda savunduğunun aksine, petrolün doğal gazla değiştirilmesi, iklim değişikliğinin gidişatını tersine çevirmeyecektir. 

Doğal gazın yakılmasının atmosfere petrolden %50 daha az karbondioksit (CO2) saldığı doğrudur. CO2 azalmış iklim değişikliği iddialarına ilişkin ana akım literatür bu kadar yüksek oranda emisyon doğalgazı bir “temiz” yakıt olarak vermektedir. Ancak, yukarıda belirtildiği gibi, doğal gazın ana “bileşeni” (% 85’in üzerinde), iklim değişikliği açısından CO2‘den 30 ila 35 kat daha güçlü olan metandır (CH4)! 

Metan, çıkarma kuyularından ve doğal gaz iletim boru hatlarından çevreye sızar -kaçak oranı olmayan bir çıkarma ve boru hattı yoktur-, aynı zamanda doğal gazın yanması eksik kaldığında da sızar.

Friends of the Earth adlı çevre örgütü tarafından birkaç yıl önce yayınlanan bir araştırmaya göre mevcut seviyelerde doğalgaz kullanımı sadece iklim değişikliğini tersine çevirmemekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ısınmaya daha fazla katkıda bulunacaktır. 

Yukarıdaki veriler ve kaza riskleri dışında, gaz ve petrol çıkarma işleminin kendisi de atık kirliliği, deniz tabanının büyük bölümlerinin tahribatı, gürültü vb. nedenlerle deniz ekosistemleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Hassas ekosistemleri barındıran yerlerde çıkarma işlemi yapmak, riskleri çok daha büyük hale getirir.

Sualtı fosil yakıt çıkarımı, gerçekleştiği her yerde büyük bir tehdit oluşturuyor. Özellikle Meksika Körfezi, on yıllardır büyük enerji şirketleri deniz yatağında sondaj yapmakta ve pompalama platformları kurmakta olduğundan, büyük bir çevresel bozulma alanıdır. Birçoğu sık sık dökülmeler ve kazalar yaşadı. 

Ek olarak, Meksika Körfezi’ndeki on binlerce çıkarma kuyusunun büyük bir kısmı aktif değil ve onları işleten şirketler tarafından mühürlenmeden terk edildi; bu nedenle büyük miktarlarda gazın denize sızmasına devam eder.

Akdeniz’de büyük tehlike

Sondaj, Atlantik Okyanusu’nda bulunan Meksika Körfezi için felakettir, bu nedenle Akdeniz gibi kuşatılmış bir denizde ne kadar büyük bir risk oluşturduğunu ancak hayal edebilirsiniz!

Çokuluslu enerji şirketleri, Doğu Akdeniz’in yataklarına göz dikiyor ve fosil yakıtların sömürülmesinden mümkün olan en büyük karı elde etmek için Akdeniz’de büyük yıkıma neden olmaktan (başka hiçbir yerde yapmadıkları gibi) tereddüt etmeyecekler. 

Bu planlar, nesli tükenmekte olan türlerin geliştiği birkaç koruma alanı da dahil olmak üzere Doğu Akdeniz’in nadir ekosistemleri için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bölge depreme meyilli olduğu için tehdit daha da büyük, dolayısıyla kaza riski daha da gerçek. 

Bir sızıntı, kaçak veya herhangi bir ciddi kaza sadece ekosistemi yok etmez. Tüm komşu ülkelerin ekonomileri büyük ölçüde turizm, balıkçılık, balık yetiştiriciliği vb. üzerine kuruludur. Bu bölgede yakın zamana benzer, hatta 2010’da Meksika Körfezi’ndeki kazadan daha kötü bir kazanın meydana geldiği durumu göz önüne getirelim. Deniz kuşatıldığı için deniz ortamı hızla yozlaşacaktır. Bu tahribat, nüfusu temel olarak geçimini turizmle sağlayan kıyı bölgelerini büyük ölçüde etkileyecektir. Sonuçlar sadece çevre için değil, aynı zamanda bu nüfuslar ve ilgili ülkelerin ekonomileri için de yıkıcı olacaktır. 

Gerekli bir yanıt

Enerji şirketlerinin bölgenin fosil yakıtına olan açgözlülüğü, ilgili ülkelerin yönetici elitleri arasında – ve çoğunlukla Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ta – milliyetçi gerilimleri kışkırttı. Yunan ve Türk filoları son birkaç yılda en az iki kez hararetli bir olayın eşiğine geldi. 

Şu an için bir savaş tehdidinden kaçınılıyor, ancak özellikle bir yanda Yunanistan ve Kıbrıs, diğer yanda Türkiye arasında büyük bir silahlanma yarışı yaşanıyorken, savaşın yakın zamanda gündeme gelmeyeceğinin garantisi yok. 

Yunan, Türk ve Kıbrıs halklarının tatbikatlardan ve yönetici seçkinlerin artan milliyetçi gerilimlerinden de kazanacakları hiçbir şey yok. Bu büyüklükte bir tatbikat, yalnızca geçimlerini sağlamak için bağımlı oldukları çevreyi tehlikeye atacaktır. 

Egemen seçkinler, temel olarak Avrupa ve ABD’den oluşan devasa sondaj çokuluslu şirketlerin savunmasına dönüşen “ülkemizi savunma” fikrinin arkasında nüfusları hizalamak için milliyetçilik kartını oynuyorlar. Petrol ve gaz şirketlerinin CEO’ları şirketlerinin karlarını sayarken, üç ülkenin halkları, hararetli bir olay veya savaş durumunda yaşam kaynaklarını ve daha da kötüsü hayatlarını riske atacak. 

Üç ülkenin ve diğer sınır komşularının işçi sınıfının, topraklarını, denizlerini ve hayatlarını riske atan şirketlere ve seçkinlere karşı bir araya gelip savaşması gerekiyor. 

Fosil ve gaz yakıtların çevreye zararlı olduğu, küresel ısınmayı tetiklediği ve ekosistemler, nüfus ve ekonomik faaliyetler için önemli bir risk oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 

Bölgedeki güçlü enerji şirketlerinin sondaj planlarının iptal edilmesi için mücadele etmemiz gerekiyor. 

Yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynaklarına yönelik, aynı zamanda ucuz ve herkes tarafından erişilebilir olacak bilimsel araştırmalar talep etmemiz gerekiyor. 

Her şeyden önce, herhangi bir savaş veya askeri çatışma ihtimaline karşı savaşmamız gerekiyor. İşçi sınıfının, egemen seçkinlerin rekabet ve sürtüşmeleriyle hiçbir ilgisi yoktur. 

Ancak tüm bu tehditlerin arkasındaki sebebin, egemen sınıfın ve onlara hizmet eden kapitalist sistemin kâr rekabeti olduğu çok açık. Bu doğrultuda Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’tan 68 çevre grubu ve örgütü bir araya gelerek çıkarma planlarına ve savaşa karşı mücadeleyi amaçlayan “Don’t dig/Kazma birak/Μας σκάβουν το Λάκκο” platformunu oluşturdular. Geçtiğimiz aylarda birkaç eşgüdümlü eylem halihazırda gerçekleştirilmiştir ve bu yönde daha ileri gitmek için ortak bir irade açıktır. 

Previous post The “eye of fire” in the Gulf of Mexico: natural gas is not benign |Marina KONTARA
Next post The ISA debate on socialist feminism, May 2021 – the majority positions