Metal Grevinde Fabrika İşgali  

Views 619
Okuma Süresi1 Dakika

DİSK/Birleşik Metal-İş’ üyesi metal işçilerinin 29 Ocak’ta başladığı grevi 2’inci gününde Bakanlar Kurulu tarafından ‘ertelenmesi’ üzerine işçiler fabrika işgallerine başladı. 

“Milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün ertelenen grev üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan henüz net bir karar açıklanmamışken 2 fabrikada işgal kararı alındı.

Paksan(İstanbul), Ejot Tezmak(İstanbul) fabrikalarında işçiler Bakanlar Kurulu kararı üzerine fabrika işgali kararı alarak fabrikaları işgal ettiler.

“Metal grevi asıl şimdi başlıyor” diyerek işgale başlayan işçiler “açlıktan ölecek değiliz, biz bu yoldan dönmeyiz.” diyor.

“MESS’i Ezdik Sıra Hükümette”

Kroman Çelik işçileri de hükümetin aldığı erteleme kararına tepki gösterek fabrikanın önünden ayrılmıyor. “Bu kararı çıkarmak için kime kaç para verdiyseniz metal işçilerine %10’unu verselerdi şuan kapıda olmazdık.” diyen Kroman Çelik işçisi grevin artık MESS’i aştığını, MESS’i ezdiklerini sıra hükümete gelidiğini belirtiyor.

“Patron Grevi Göze Alamadı”

İzmir’de Schneider Fabrikası MESS’ten ayrılarak Birleşik Metal-İş Sendikası ile görüşmelere başladı. Schneider işçileri görüşmelerin başladığını ancak henüz bir anlaşma yapılmadığını belirtiyor. Greve yasak gelmesine rağmen patronlarının grevin uzamasını göze alamadığını belirten işçiler görüşmelerin başlamasına rağmen mücadeleyi sonuçlanana kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını ifade ediyor.

“Pazartesiye Kadar Bekleyin” 

Bakanlar Kurulu’nun kararını ardından fabrikaları tek tek dolaşan Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu işçilere Pazartesi gününe kadar beklenmesi yönünde çağrıda bulundu. Birleşik Metal-İş yönetiminden henüz kesin bir karar çıkmazken DİSK’ten de bir açıklama gelmedi. Birleşik Metal-İş yarın genişletilmiş başkanlar kurulu toplantısı yaparak karar alacaklarını belirten Serdaroğlu, işçilere Pazartesi gününe kadar beklemelerini söyledi.

60 Günlük Erteleme Ne Anlama Geliyor?

Bakanlar Kurulu’nun “milli güvenliği bozucu” nitelikte bulduğu ve 60 gün süre ile ‘ertelediği’ grev aslında erteleme değil yasaklamadır. Yasaya göre grev sadece “milli gerekçe”lerle ertelenebiliyor. Ertelenen grevde 60 gün boyunca taraflar (İşçi ve işveren örgütü) anlaşamazsa taraflardan birinin hakem heyetine gitmesi gerekiyor. Eğer bu durumda gerçeklemezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yüksek Hakem Heyeti’ne bizzat başvuruyor. Daha açık belirtmek gerekirse ertelemenin ardından greve devam edilemiyor. Greve devam edebilmenin tek yolu işçilerin meşru fiili mücadelesidir.

 

Previous post Grev Milli Güvenliği Bozucu Nitelikteymiş! 
Next post SYRIZA ve YKP neden anlaşamadılar?